Ανακωχή μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης

Ανακωχή μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης

Την απόφαση της κυβέρνησής του να αναστείλει την διακήρυξης ανεξαρτησίας της Καταλονίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της, Κάρλος Πουτζεμόν, στο περιφερειακό κοινοβούλιο της αυτόνομης περιοχής. Ειδικότερα, ο ηγέτης της Καταλονίας πρότεινε να ανασταλεί η κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας ως κίνηση καλής θέλησης, ώστε να διεξαχθεί διάλογος με την Ισπανία.

Ζητώντας την υποστήριξη του σώματος στην πρωτοβουλία του, δηλωσε πως θα συμμορφωθεί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά εργαστεί με το ισπανικό κράτος για την εξεύρευη μιας κοινά αποδεκτής λύσης, ακόμη και μέσω διεθνούς μεσολάβησης. Το τελευταίο στοιχείο δεν εκπλήσσει, ειδικά μετά την δημόσια αναγνώριση εκ μέρους του Προέδρου πως η παρούσα σύγκρουση αφορά πολύ περισσότερα ζητήματα εκτός από τις σχέσεις Ισπανίας και Καταλονίας, υπονοώντας προφανώς ζητήματα που αφορούν ολόκληρο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Κατόπιν ο Πουτζεμόν τόνισε πως η απόφαση ελήφθη συλλογικά από το κόμμα του, ευχαρίστησε τους εθελοντές για την συμμετοχή τους στην διεξαγωγή της ψηφοφορίας, επέμεινε πως δεσμεύεται από το αποτέλεσμα της, ενώ άφησε και αιχμές για τον χειρισμό της υπόθεσης από την ισπανική εθνοφυλακή. Μέρος της συναισθηματικά φορτισμένης ομιλίας πραγματοποιήθηκε στα ισπανικά.

Υπενθυμίζεται πως η χθεσινή απόφαση έρχεται σε συνέχεια του πρόσφατου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία, το οποίο επιχείρησε να ματαιώσει με χρήση των σωμάτων ασφαλείας η κυβέρνηση Ραχόι, κατ’ εφαρμογή απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου. Η κυβέρνηση είχε τότε δηλώσει ότι είχε ψηφίσει του 40% περίπου των εγγεγραμμένων, με την έγκριση της πρότασης από το 90% των ψηφισάντων. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως η τοπική αντιπολίτευση αναφέρθηκε σε σημαντικές παρατυπίες, ενώ σε συγκέντρωση που οργανώθηκε την Κυριακή στη Βαρκελώνη υπέρ της ενότητας της χώρας εκτιμάται ότι συμμετείχαν 400.000 άτομα. Τις τελευταίες ημέρες η εθνική κυβέρνηση είχε απειλήσει τους Καταλανούς εθνικιστές με κατάργηση της τοπικής κυβέρνησης, πάλι στα πλαίσια προβλέψεων του ισπανικού συντάγματος.