Ανάκληση του Σχεδίου Πράσινης Ενέργειας στις ΗΠΑ

Συνεχίζεται η προσπάθεια ματάιωσης των πρωτοβουλιών Ομπάμα
Ανάκληση του Σχεδίου Πράσινης Ενέργειας στις ΗΠΑ

Το Enviromental Protection Agency, η ομοσπονδιακή υπηρεσία περιβάλλοντος των ΗΠΑ, ανακοίνωσε χτες την ανάκληση του Σχεδίου Καθαρής Ενέργειας, ενός διατάγματος Ομπάμα του 2015, το οποίο είχε χαρακτηριστεί από συντηρητικούς κύκλους ως ιδιαίτερα βλαβερό οικονομικά για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και οικιακούς καταναλωτές. Ως γνωστό, το σχέδιο στόχευε στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατα 32% από τα επίπεδα του 2005, ενώ παράλληλα προέβλεπε και κρατικές ενισχύσεις ύψους εως 4 δις $ για R&D και επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.

Η ανάκληση του σχεδίου αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του προέδρου Τραμπ, και αναμενέται να αντιμετωπίσει πολλαπλές αντιδράσεις. Ήδη πολλές πολιτείες, με προεξάρχουσα την Καλιφόρνια, έχουν τροποποιήσει την τοπική νομοθεσία τους υπέρ της ηλεκτροκίνησης και της καύσης φυσικού αερίου. Σύμμαχο στις ανιδράσεις τους θα έχουν τα λόμπι των εταιριών εξόρυξης σχιστολιθικού ΦΑ και κατασκευής αιολικών και ηλιακών πάρκων, τομέων ιδιαίτερα δυναμικών, με αυξανόμενο ειδικό βάρος στην αμερικανική οικονομία.

Κύριες ωφελημένες αυτή τη στιγμή φαίνονται οι πετρελαϊκές εταιρίες, όπως και οι χρήστες λιθάνθρακα και λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, στη χαλυβουργία και στην τσιμεντοβιομηχανία, ενώ λογικά ευγνώμονες στον αμερικανό πρόεδρο θα είναι και οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτους τους παραδοσιακούς μα φθίνοντες κλάδους. Παράλληλα, μάλλον θα στηριχθούν δυναμικά και συνεχιζόμενες προσπάθειες για την ανάπτυξη «πράσινων» μεθόδων καύσης στερεών υδρογοναναθράκων, όπως οι Clean Coal και Carbon Capture and Storage, καλύπτοντας το σχετικό τεχνολογικό κενό με Κινέζους και Γερμανούς. Πάντως, η χθεσινή απόφαση είναι βέβαιο πως θα προσβληθεί στα αμερικανικά δικαστήρια, όπως και ότι θα βλάψει τη θέση των ΗΠΑ  στον διεθνή διάλογο γύρω από την μόλυνση και υπερθέρμανση του πλανήτη.

Φωτο από Paul Aiken, Daily Camera