Άγχος για τον Ντόναλντ Τραμπ 

Τα έργα και ημέρες του Αμερικανού προέδρου δεν βλάπτουν μόνο το δικό του κύρος, αλλά κυρίως εκείνο των ΗΠΑ 
Άγχος για τον Ντόναλντ Τραμπ 

Η Susanne Beyer δε μασάει τα λόγια της στο editorial του τεύχους του der Spiegel, στις 12 Ιανουαρίου. Στην εισαγωγή ενός ρεπορτάζ για το Fire and Fury , του διάσημου πλέον βιβλίο του Μάικλ Γουλφ, η αναπληρώτρια αρχισυντάκτης του έγκριτου γερμανικού περιοδικού, δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τον αμερικανό πρόεδρο ως έναν «ανόητο με πυρηνικά όπλα» ο οποίος «δεν είναι ούτε πνευματικά ουτε ψυχολογικά κατάλληλος για την θέση». 

 

Σίγουρα ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου έχει δώσει δικαιώματα  για τέτοια σχόλια.  Μόλις την περασμένη εβδομάδα ματαίωσε την προγραμματισμένη  επίσκεψη του στο Λονδίνο επικαλούμενος την αποστροφή του για το νέο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας εκεί, έργο υποτίθεται του προκατόχου του, αν και είχε ξεκινήσει επί Τζωρτζ Μπους νεώτερου.  Και σα να μην έφτανε αυτό, σε κλειστή σύσκεψη στον λευκό Οίκο εξέφρασε την ενόχληση του για το ότι οι μετανάστες που καταφθάνουν στην χώρα του είναι από… κωλοχώρες (shithole countries) κι όχι από την Νορβηγία (της οποίας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι διπλάσιο εκείνου των ΗΠΑ).  

 

Με δύο μικρές κινήσεις λοιπόν ο Ντόναλντ Τραμπ και καλλιέργησε την εντύπωση ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν είναι συνεχής και συνεπής, και προκάλεσε εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας του, καθώς το σχόλιό του περί μεταναστών ευλόγως θεωρήθηκε ως ρατσιστικό. Παράλληλα, τα προβλήματα του περιβάλλοντος του καλά κρατούν.  Στις 15 Ιανουαρίου το Κογκρέσο επανέλαβε την εξέταση των Ρικ Γκέιτς και Πωλ Μάναφορτ, στα πλαίσια της έρευνας του Ρόμπερτ Μιούλερ γύρω από τις σχέσεις της καμπάνιας Τραμπ με Ρώσους ολιγάρχες. Ταυτόχρονα, ζήτημα έχει επίσης ανακύψει και με τις επαφές του προεδρικού γαμπρού Τζάρεντ Κούσνερ με την πρώην σύζυγο του Ρούπερτ Μέρτντοχ Γουέντι Ντενγκ, η οποία πριν ένα χρόνο είχε χαρακτηριστεί ύποπτη ως ενεργούμενο του κινεζικού καθεστώτος. 

 

Οι γκάφες ολόκληρης της ομάδας Τραμπ αναδεικνύονται με καταιγιστικό ρυθμό από τα αμερικανικά μίντια και ειδικά το CNN, με το οποίο ο Πρόεδρος βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση. Όμως δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν πολύ τα παραδοσιακά μέσα, καθώς τα ίδια τα τουήτ μιλάνε μόνα τους (σύμφωνα με το Fire and Fury αυτά συχνά γράφονται ενώ ο Τραμπ τρώει χάμπουργκερ από ντελιβερι, την μόνη τροφή που δε του προκαλεί φόβο δηλητηριασμού). Και φυσικά λαμβάνουν συχνά βιτριολικές απαντήσεις από κάθε λογής δημόσια πρόσωπα όλου του πλανήτη. 

 

Δε μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο πρόεδρος χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας, όμως πιστεύουμε ότι οι βαθιά δημοκρατικές μα και θεσμικά σοβαρές ΗΠΑ διαθέτουν τα εργαλεία εκείνα που θα προφυλλασαν εκείνες κι όλους εμάς από τις πράξης ενός επικίνδυνου ηγέτη. Όμως, η εκρηκτική προσωπικότητα του Τραμπ, η άγνοιά του για τις παγκόσμιες ισορροπίες, η αδιαφορία του για πάγιες πολιτικές και  οι ιδεοληψίες του αποτελούν στοιχεία που δικαίως προκαλούν άγχος στις ξένες πρωτεύουσες. Αν μάλιστα όλα τα παραπάνω συνδυαστούν με τις έρευνες και με την χαμηλή αποδοχή του από το Κογκρέσο (ο γερουσιαστής Τζεφ Φλέηκ φέρεται να τον παρομοίασε με τον Στάλιν) και την κοινωνία (παρά τις πραγματικά καλές επιδόσεις της οικονομίας), τότε είναι μάλλον βέβαιο ότι ο κόσμος μας θα είναι σαφώς πιο ασταθής στο τέλος του 2020.