50 προτάσεις για μια νέα Θεσσαλονίκη

Αν θέλουμε αλλαγές, πρέπει και να τις πρότείνουμε, μα και να τις στηρίξουμε
50 προτάσεις για μια νέα Θεσσαλονίκη

Ο τόπος μας βρίσκεται δυστυχώς στην ίδια κατάσταση με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, παρά τις τεράστιες ανεκμετάλλευτες δυνατότητές του. Ο Νομός Θεσσαλονίκης λιμνάζει εδώ και δεκαετίες χωρίς στόχευση, χωρίς ολοκληρωμένη άποψη για τη θέση του στην Ελλάδα και στον Κόσμο, χωρίς σοβαρή αποτύπωση των πλεονεκτημάτων του, χωρίς αυτογνωσία για όσα τον κρατούν πίσω, χωρίς ταυτότητα βασισμένη στα ξεχωριστά στοιχεία του, στην γεωγραφική θέση του, στην  ιστορία του και στην πολιτιστική του μοναδικότητα.

Στην ουσία δεν εξελισσόμαστε, αλλά πελαγοδρομούμε χωρίς δική μας πυξίδα, σπαταλώντας και το πολύτιμο νενανικό ανθρώπινο κεφάλαιο της περιοχής. Αυτό πρέπει κάποτε να τελειώσει, κι οι μόνοι που μπορούμε να το επιτύχουμε είμαστε εμείς οι ίδιοι οι κάτοικοι του Νομού, συναποφασίζοντας για όσα θα πρέπει να είναι αυτός.

Ως μέλος της εξαμελούς Ομάδας Σύνταξης του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ για την Ενέργεια, και ως ένα από τα 35 στελέχη που αναδείχθηκαν από το Μητρώο Στελεχών της ΝΔ, δημιούργησα το ThessAgenda, μια πλατφόρμα όπου θα μπορούν να κατατεθούν οι Ιδέες μας και οι Προτάσεις μας για τη Ζωή μας στο Νομό μας, μα ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα μας, με ορίζοντα το 2030+.

Μέσα λοιπον από τον ιστότοπο www.thessagenda.gr καταθέτω σαν βάση συζήτησης 50 τολμηρές προτάσεις για το κοινό μας μέλλον, ως ελάχιστη συνεισφορά μου στον τόσο αναγκαίο δημόσιο διάλογο.
Οι προτάσεις χωρίζονται σε 6 ενότητες (Παιδεία & Πολιτισμός, Κοινωνία & Ασφάλεια, Επιχειρηματικότητα & Ανάπτυξη, Περιβάλλον & Ενέργεια, Υποδομές και Τουρισμός).
Ξεκινώ αυτή την προσπάθεια με κάποιες θέσεις  σύγχρονες, πρωτότυπες, μα και απόλυτα εφαρμόσιμες, όμως αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται να προστεθεί και η δική σας φωνή.

Καταθέστε λοιπον στο ThessAgenda τις Δικές σας Προτάσεις,  ή έστω σχολίαστε εποικοδομητικα όσες έχουν παρουσιαστεί, ώστε να σκιαγραφήσουμε μαζί τον  αυριανό Νομό Θεσσαλονίκης, όπως μας αξίζει, σε μας και στα παιδιά μας.